INFORMÁCIÓK
2013.04.05
Divat a mai Egyiptomban „A divat soha nem öncélú művészkedés, hanem mindig a kor követelményeinek, a korszellemnek megfelelően alakul.”
...

2013.04.04
Egyiptom történelme Egyiptom (hivatalosan Egyiptomi Arab Köztársaság, arabul: مصر‎ Miṣr) Afrika észak-keleti részén található. Az ország ókori neve Kemet, magyarul ’fekete föld’, utalva a Nílus árterületein lévő termékeny talajra....

Ételek, italok

Egyiptomi ételek

Az egyiptomi konyha
A mai egyiptomiak mindennapi ételeinek egy részét már a fáraók idejében is ismerték és fogyasztották. Az ország étkezési szokásait nagyban befolyásolja az iszlám vallás, mely új szokásokat és szabályokat vitt a gasztronómiába, így alakult ki Egyiptomban az ún. arab vagy közel-keleti konyhaművészet. Itt – az észak-afrikai országoktól eltérően – a kuszkusznál népszerűbb a rizs fogyasztása. Egyiptom északi részén, a Nílus mentén találhatóak zöld területek, ahol a meleg éghajlatnak és a viszonylagos vízbőségnek köszönhetően megteremnek különböző gyümölcs-, zöldség- és gabonafélék. Ezeken kívül az ételek alapanyagául szolgálnak a birka- és kecskehúsok.

Azonban egy átlag egyiptomi asztalára csupán különleges alkalmakkor kerül hús.

A Vörös-tenger partján igen bőséges és változatos a halválaszték (pl.: sügerek, márnák, makrélák). Jelentősebb fűszernövények: szezámmag, kömény, csípős cseresznyepaprika, gyömbér, bors. Zöldségek közül előszeretettel fogyasztanak: padlizsánt, retket, uborkát, vörös- és fokhagymát, póréhagymát, babféléket, szezonális zöldségeket. 

A szezonális gyümölcsökön kívül szinte mindig kerül az asztalra görögdinnye, datolya, füge, gránátalma, mandula és szőlő. Sok ételük alapanyagául szolgál a méz és a sajt.

Rengeteg kenyérfélét fogyasztanak, főként a búzából készült pita-szerű kenyeret. A kenyérféléket gyakran evőeszköz helyett is használják.

Nagy hagyománya van a kávé és tea fogyasztásának. Érdemes betérni egy igazi helyi kávézóba, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, erős, főzött arab kávét. Kedvenc teájuk leforrázott, friss mentalevélből és feketeteából készül (mentatea). Általában kis, fekete pohárból fogyasztják, és az egyiptomiak többsége rendkívül édesen issza, néha öt-hat kanálnyi cukrot is beletéve.

Népszerű a vízipipa (shisa) használata, amit szállodákban is kipróbálhatunk. Legtöbbször almás vagy mentás dohánnyal készítik.

Ritkán fogyasztanak alkoholos italokat. Ekkor főként sört vagy bort isznak, melyet datolyából készítenek.
Népszerű a görög eredetű, ánizs ízesítésű ouzo, amely vízzel keveredve opálos, fehér színűvé válik.

Az ouzo egyiptomi variációját zebib-nek nevezik.
Csapvizük fogyasztásra nem alkalmas.
Legnépszerűbb édességük, az itthon is ismert mézes baklava, melyet dióval, mandulával vagy pisztáciával készítenek.

Ételspecialitások

Egyiptomi lóbab főzelék/ Ful Mundammas

hurghada,egyiptom

Egyik nemzeti ételük. Citrom, só, bors és szezámolajos lóbab sűrű, ízletes keveréke. Salátával és kenyérrel tálalják.

Forrás: www.foodandwine.hu

Elkészítés:
A száraz lóbabot legalább egy napra beáztatjuk.
A vizet többször cseréljük. Az áztatás befejeztével tegyük edénybe, öntsünk rá vizet és főzzük addig (10-15 perc), amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. A babot tegyük egy tálba. Egy nagy fej hagymát finomra vágunk, 2-3 nagyméretű, napon érlelt paradicsomot felaprítjuk (ízlés szerint előtte meg is hámozhatjuk). Háromnegyed csészényi vörös lencsét szűrőben, folyóvízzel lemosunk. Mindezeket a hozzávalókat, a hámozott lóbabot, a hagymát, a paradicsomot, a lencsét hideg vízben feltesszük főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan leszedjük a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Számítsunk rá, hogy igen hosszadalmas lehet, erre az ételre időt kell szánni. A fedőt ne vegyük le.)


Falafel / Babkrokett / Taamiya

Bő olajban sütött, erősen fűszerezett, összetört babszemekből készül. hurghada,egyiptom
Forrás: www.en.svr.su


Recept:

A legfinomabb krokett lóbabból készíthető. Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a bab áztatási ideje.

Hozzávalók:
30 dkg bab
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander)
1 csipetnyi csípős paprika
1 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál szezámmag
bő olaj a sütéshez


Elkészítés:

A babot egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk és egy óra hosszáig lassú tűzön forralva főzzük, azután áttörjük. A vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a koriandert, a paprikát, az áttört babot és jól elkeverjük. Ezt követően lassú tűzön kicsit kiszárítjuk a masszát. A babpépből labdacsokat formálunk, kicsit hengeresre sodorjuk és felvert tojásban, majd lisztben megforgatjuk. A krokettek egyik felére szezámmagot szórunk, majd egy serpenyő bő forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírszalvétára téve lecsöpögtetjük, megsózzuk és felszolgáljuk.


Kushari

Utcai specialitás. Fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke. hurghada,egyiptom
Forrás: www.travelswinger.com

Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a lencse áztatási ideje.

Hozzávalók:

20 dkg lencse
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csésze paradicsomszósz
1 csipetnyi köménymag pár szem koriandermag
1 csipetnyi csípős paprika só és bors


Elkészítés:
A kiválogatott lencsét egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Miután lecsurgattuk, egy óra hosszat főzzük. A rizst megmossuk, majd külön főzzük meg, mert annak a főzési ideje csak 20 perc. A felvágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a megfőtt lencsét és a rizst, egy kevés lencsefőző lével felengedjük, megsózzuk, borsozzuk és fedő alatt lassú tűzön néhány percig együtt főzzük.
A paradicsomszószt, a köményt, és a koriandert összekeverjük. Meghintjük a csípős paprikával, majd ráöntjük a rizses lencsére és tálaljuk.


Csicseriborsó-leves / Hummus Shorbet

Elkészítési idő: 1 és fél óra, továbbá a csicseriborsó áztatási ideje. hurghada,egyiptom
Forrás: www.psicore.wordpress.com

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 zsemle (vagy laska tészta)
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriandermag
6 erezd fokhagyma


Elkészítés:
A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a víz ellepje. Lecsurgatjuk, a felszeletelt vöröshagymával és a koriandermaggal másfél óráig lassú tűzön főzzük. A zsemledarabkákat megpirítjuk, és leveses tálba tesszük. Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd felengedjük a levessel és megsózzuk. A pirított zsemlekockákra öntve felszolgáljuk.


Muszaka

Híres padlizsános étek vegyes fehér sajttal. hurghada,egyiptom
Forrás: www.edenkert.hu

Hozzávalók:

3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj


A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt

Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt

Elkészítés:

1. Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órát, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgáját és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.


Narancsos Rizspuding /Mahallabiya Borto' Al

hurghada,egyiptomElkészítési idő: 1 óra
Forrás: costumecon.blogspot.com

Hozzávalók:

40 dkg rizs
4 dl narancslé
2 dl tej
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
10 dkg cukor
1 marék dióbél



Elkészítés:

A rizst forrásban lévő vízbe dobjuk és 10 percig főzzük. Lecsurgatjuk, majd újból odatesszük főni a tejjel, a narancslével, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel és a cukorral. Lassú tűzön addig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot.
A megpuhult rizsbe belekeverjük a narancshéjat majd a tálaló edényben hagyjuk kihűlni, darált dióval díszítjük és felszolgáljuk.